Nackdelar med fackförbund

Ett fackförbund fungerar på det sättet att dom företräder dig och dina intressen gentemot din arbetsgivare, det är trots detta många som inte är med i ett fackförbund på grund av följande argument.

Att vara med i ett fackförbund kostar pengar.
Den vanligaste anledningen många inte ansluter sig till ett fackförbund är kostnaderna, dessa varierar mellan dom olika fackförbunden som finns där vissa baserar avgiften gentemot din inkomst.
Förutom att facket förhandlar löpande med kollektivavtal så finns det andra fördelar i ett medlemskap som väger upp gentemot medlemsavgiften.

Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet och där kan få som mest 80% av din lön upp till 25025 kr, tecknar man dessutom en inkomstförsäkring ovanpå detta så kan man få på samma procentsats upp till 80k kr. Alla fackförbund har samma villkor och belopp så det spelar inte någon roll om du har STs A kassa eller någon annan.

Rättshjälp ingår i medlemskapet om man hamnar i en konflikt på sin arbetsplats, även om det skulle gå hela vägen till domstol så företräder facket dig och betalar kostnaderna för ditt juridiska ombud samt rättegångskostnader.

Dom flesta fackförbund har försäkringar som ingår i medlemskapet, det kan vara allt ifrån Trygg Hansa hemförsäkring till olycksfallsförsäkringar. I dom flesta fall har man även rabatter på försäkringar som man själv tecknar.

Anställningstryggheten är en av dom viktigaste punkterna när man är medlem i ett fackförbund, om en arbetsgivare vill gå ifrån turordningsreglerna när dom anställer så kan facket komma in och förhandla.
Alla medlemmar i statligt fack känner att man har en högre anställningstrygghet på sin arbetsplats tack vare sitt medlemskap.

Visst kostar det pengar att vara medlem i facket men kostnaderna utan kan vara ännu högre, vågar du chansa?

Vissa tycker att fackförbundets politiska roll är problematisk och anser att det är anledningen till att man inte ska bli medlem.
Fackets roll är alltid politisk och det finns bra anledningar till detta.

Fackförbundet ST är obundna när det gäller partipolitik, vilket även en majoritet av dom andra fackförbunden även är. Ibland måste man ta en politisk ställning som fackförbund eftersom politik inte har samma intressen som medlemmarna i fackförbundet. Ett ställningstagande politiskt utgår alltid efter medlemmarnas bästa och görs bara i dessa fallen det behövs.

En vanlig missuppfattning är att många tror att fackförbund är förlegat och inte behövs längre, detta är fel eftersom den arbetsmiljön och arbetsmarknad som finns idag är uppbyggd och formad av facket.
Fackförbunden har sin styrka i sina medlemmar och skulle medlemsantalet sjunka så finns det en risk att fler arbetsplatser väljer att vara utan kollektivavtal.

Kollektivavtalet reglerar löner, semester, arbetstider och en hel del andra saker som gör en arbetsplats attraktiv.
Ju fler medlemmar det finns i fackförbundet ju mer inflytande ger det över arbetsgivare.
Fackförbundens inflytande har minskat en del över tid på grund av medlemsbortfall vilket kan ge otrevliga konsekvenser om denna trenden inte ändras.

Många går med i fackförbund idag mest för att utnyttja inkomstförsäkringen som kallas A-kassa, det är bra att veta att man inte behöver vara facklig medlem utan det går bra att enbart ansluta sig till en A-kassa.
Det är ungefär hälften som har A-kassan som anledning och det är lite fler son anser att kollektivavtal är den främsta anledningen.
Kollektivavtal och anställningstrygghet är viktiga faktorer som man får genom ett medlemskap i ett fackförbund.

När man ska välja fackförbund så tar man det som passar bäst till den yrkeskategorin man tillhör, arbetar man med statliga uppdrag så väljer man Facket ST.

Vill man veta mer så kan man besöka ett fackförbunds webbshop där man kan ladda ner gratis broschyrer eller köpa billiga produkter som vattenflaska eller T-shirt.